Modalitățile de a face publicitate sau reclamă produselor și serviciilor oferite sunt nelimitate, dar nu toate oferă afacerii tale un succes garantat. Să comparăm mai multe strategii de marketing pentru diverse afaceri pentru ca tu să faci alegeri mai ușoare și să aplici noile abilități în practică pentru afacerea ta , indiferent care este domeniul de activitate sau ramura comercială în care activezi .

Strategiile de promovare si marketing sunt strâns legate una de alta . Marketingul va include diferite parti ale productiei, promovarii si vanzarii produselor catre clientii finali . Promovarea este un element cheie pentru a explica în detaliu clientilor beneficiile produselor sau serviciilor. Strategiile eficiente de marketing asigura succesul pe termen lung, atrag mai multi clienti si asigura profitabilitatea și dezvoltarea afacerii.

Nu este nevoie doar de o simpla promovare pentru site si clientii te vor asalta cu comenzi . De fapt, ar fi bine sa apelezi la o agentie de marketing cu experiență , fie ca este vorba despre o campanie de promovare a unui produs al afacerii tale fie că este vorba de promovare pentru un website de prezentare sau de promovare magazin online etc. Acestia stiu cum sa foloseasca acele tehnici de promovare a vanzarilor, care sunt acele metode de promovare a produselor eficiente, sau de ce strategii de promovare a unei firme este nevoie ca să obțineți maximul de rezultate posibil .

Va trebui să realizați un proiect nou și să învățați multe lucruri în același timp, deoarece tendințele de marketing sau publicitate se schimbă tot timpul. Va trebui să urmați atât regulile vechi, cât și cele noi pentru a fi pe val și a rezista numeroșilor dvs. concurenți .

Designul paginii web sau a paginii de lansare

Când începeți un nou proiect și doriți să vă stimulați strategia de marketing, trebuie să acordați suficientă atenție creării propriului site și designului web. Acesta este primul lucru pe care îl vor vedea investitorii dvs. și prima impresie pe care o vor avea despre cooperarea cu dvs.  Este esențial să găsiți și să stabiliți un design web adecvat, care să descrie identitatea proiectului dumneavoastră .

Site-ul dvs. realizat profesional va demonstra intențiile dvs. serioase și va genera încredere în rândul vizitatorilor  . Oamenii sunt dispuși să investească bani doar în proiecte în care au încredere cum ar fi sonya blog , așa că includeți suficiente resurse pentru a-i convinge pe oameni să cumpere produsele sau serviciile dumneavoastră .

Un produs nepromovat sau necunoscut este ca și cum nu există . Nu este suficient să îl promovezi printr-un magazin online și două-trei pagini de social media, ca să ai succes și vânzări formidabile care să recompenseze efortul depus . Recomandarea specialistilor este aceea ca fiecare companie să testeze mai multe strategii de promovare şi să se oprească la cele care oferă cele mai bune rezultate măsurabile .

Vânzările formidabile depind de consecvența acțiunilor tale de:

  • Prezentarea produsului într-un mod inedit și atractiv
  • Promovarea produsului prin tehnici promoționale strategice, bine puse la punct
  • Atragerea constantă a unui important număr de lead-uri sau convertirea vizitatorilor în clienți
  • Menținerea unui grad de conversie a prospecților mic
  • Calitatea și relevanța conținutului  pe care îl distribui pe diferite canale online
  • Simplificarea pașilor în procesul de vizualizare și cumpărare

Punem accent pe acele  metode de promovare online folosite , ce cresc vizibilitatea prin marketing online profesional și conving oamenii să cumpere produsul sau serviciul tău.

De asemenea, promovarea contribuie la crearea unei anumite imagini despre produsul tău, cu ajutorul beneficiilor esențiale – funcționale și emoționale – cât și pe baza avantajului competitiv al acestuia.

Importanța promovării unui produs pe marketplace-uri

Pentru a scade costurile destul de însemnate pentru marketing, poți utiliza metoda de promovarea produselor prin listarea acestora pe diferite marketplace-uri. Achiți doar un comision la vânzarea produsului pe marketplace, fără alte costuri de publicitate și promovare.

Listarea pe marketplace-uri se folosește atât pentru scalarea afacerii, dar mai ales dacă ai o perioadă de stagnare a vânzărilor și vrei să accesezi noi clienți.

Pentru o mai bună vizibilitate, îți recomandăm să adaugi produsele pe cât mai multe marketplace-uri. Cu ajutorul platformei de vânzări , adăugarea produselor se face în mod automat pe marketplace-uri populare, precum Elefant, Vivre, Okazii, eMAG, OLX sau altele cum ar fi auto marketplace .

Avantajul începătorului în eCommerce este că poți urca produsele tale direct în platformă și apoi pe multiple marketplace-uri de top. Nu este necesar să investești într-un magazin online la început, poți utiliza platforma marketplace oaze pentru etapa de testare a diferitelor canale.

Avantajul comerciantului cu experiență în eCommerce este că platforma de tip marketplace salvează cu până la 85% din activitățile ce presupun manualitate și te degrevează de provocările tehnice prin asistență și răspuns prompt al programatorilor la tichetele unde menționezi erorile pe care le întâmpini.

De asemenea, o platformă de tip marketplace îți pune la dispoziție multe alte funcții smart și eficiente, pe care le poți accesa, simplu, rapid, fără să ai cunoștințe tehnice avansate pentru utilizarea acesteia :

  • gestionarea centralizată a comenzilor – atât din marketplace, cât și din propriul magazin online;
  • actualizarea stocurilor în mod automat, în timp real, pe toate platformele pe care ești prezent(ă);
  • ajustarea automată a prețurilor, în funcție de prețurile competiției;
  • programarea automată a SMS-urilor trimise clienților, ceea ce ajută la creșterea nivelului de satisfacție a acestora și la scăderea ratei de retururi.

Până una-alta, te informăm că poți testa multe platforme de tip marketplace  în mod gratuit. Astfel, ai ocazia să te familiarizezi cu platforma și să înțelegi cum te poate ajuta, concret, să vinzi, fără efort, mai mult. Work smart, not hard este deviza multor astfel de platforme .

Cum integrezi promovarea produselor în strategia de business

Înainte de a creiona strategia de promovare a produsului, este important să reții că strategiile de promovare se subordonează strategiilor de business, mai exact a obiectivelor stabilite la maxim în prealabil. În lipsa unei strategii de business bine puse la punct, strategia de marketing va fi ineficientă. Trebuie să le arăți oamenilor cine se ascunde în spatele brandului, ce valori ai, de ce faci ceea ce faci.

Afacerile mici și mijlocii trebuie să se afirme, să-și facă simțită prezența pe piață. Indiferent că vinzi produse sau servicii, promovarea online a devenit o necesitatea pentru afaceri. Apar constant noi canale de promovare ce te aduc tot mai aproape de audiența ta și îți oferă o șansă nouă a-ți îmbunătăți promovarea în mediul online.

O strategie de business include o analiză SWOT realistă și obiectivă a afacerii tale, avantajul competitiv, misiunea, viziunea și valorile brandului, obiective S.M.A.R.T. și tacticile prin care îți propui să le atingi. Astfel, strategia de promovare trebuie să aibă în vedere toate aceste criterii esențiale.

Dacă ai o afacere online a cărei viziune se bazează pe mini mizarea impactului negativ asupra mediului înconjurător (vinzi, să zicem, produse eco de îngrijire a locuinței), atunci vei construi strategia de promovare a produselor evidențiind viziunea brandului, precum și calitățile produselor comercializate.

Cele mai eficiente metode pentru promovarea unui produs

Promovarea prin Facebook, Instagram, TikTok, Youtube, Twitter sau alte rețele sociale

Deși canalele de social media se numără printre cele mai populare metode de promovare a produselor, asta nu înseamnă că e musai să fii prezent(ă) peste tot, ci doar pe acele platforme care sunt relevante și care nu presupun costuri mari de administrare și generare conținut. Observăm că lumea a migrat din facebook pe Instagram și acum în ultima perioadă pe TikTok.

Poti incepe prin a publica link-uri si continut sau muzică care atrage publicul tinta, urmand ca mai apoi sa ii directionezi catre site-ul tau. Exista foarte multe strategii pe care le poti utiliza in promovarea prin retelele sociale, dar dupa ce ai testat o perioada deja poti alege sa mergi doar pe ceea ce a functionat cu adevarat pentru afacerea ta.

Sfat de luat în seamă: Dacă targetul tău este pe aceste platforme, nu fii timid și crează conținut pentru o vizibilitate mai mare și un mesaj potrivit, adaptat tipului tău de audiență: video-uri pe Tik Tok, vizualuri creative pe Instagram etc,

Pe TikTok se observă avocați care targetează cupluri, aceștia prezintă informații succinte despre partajul înainte de un divorț.  Ponto urcă pe TikTok secvențe din Podcast-urile realizate de el și crede că este noul canal de interes znep unde trebuie să ne promovăm.

Marketing-ul prin intermediul influencerilor cunoscuți pe TikTok a devenit o afaceri de milioane de dolari deja în toată lumea . Multe companii mici din industriile de cosmetică și modă au reușit să obțină un succes enorm și să-și crească afacerile prin intermediul acestor influenceri.

Acest exemplu este acum urmat de companiile tech și cele care oferă servicii financiare. Aceeași strategie poate fi deci urmată și de startup-urile crypto.

Pe Linkedin puteți trimite invitații dacă aveți produse complexe destinate birourilor: de exemplu un aparat de curațare a aerului, sau un aspirator robot complex.

Strategia de optimizare organică de tip SEO

O strategie eficientă de SEO este un instrument de creștere organică a vizibilității brandului și, implicit, a produsului tău. Cu cât magazinul tău online ocupă o poziție mai bună pe Google (de preferat, unul dintre primele trei locuri de pe prima pagină), cu atât șansele de vânzare sunt mai mari.

O strategie SEO bine pusa la punct iti poate asigura succesul. In multe cazuri, mai mult de 50% din vizitatorii care ajung pe site-uri provin din cautarile organice. Gandeste-te cate comenzi ai putea pierde pentru ca site-ul tau nu este prezent in rezultatele Google, de exemplu. Vizitatorii care provin din organic sunt si mai dispusi sa converteasca atunci cand ajung pe site-ul tau si asta pentru ca ei vin deja cu o intentie atunci cand initiaza cautarea. Tu nu faci decat sa le raspunzi cu ceea ce ei cauta, bineinteles intr-o maniera cat mai inteleapta si sa vinzi produsele asa cum stii mai bine.

Obținerea unui număr bun de backlink-uri este o modalitate sigură de a vă stimula site-ul web. Cu toate acestea, din cauza nișei în cauză, mulți webmasteri se tem să prezinte advertoriale sau articole publicitare , deoarece cred că cititorii lor nu ar înțelege termenii utilizați sau nu sunt interesați produsele și serviciile tale .

Iată câteva idei utile prin care poți să-ți transformi magazinul normal creat de doryan într-unul SEO-friendly destul de eficient :

  • Structurează site-ul în funcție de nevoile utilizatorilor: o pagină de contact, de FAQ (Frequently Asked Questions), un blog cu postări legate de businessul tău sunt binevenite.
  • Evidențiază partea vizuală. Creează armonie între text și imagine. Un site arhiîncărcat cu texte este obositor. Sfatul este valabil și pentru contentul de pe blog cum este fonfy , care trebuie să îmbine textul relevant și atractiv cu imaginile/video-urile sugestive.
  • Studiază site-urile competitorilor. Analizează-le structura, modul de prezentare, categoriile principale. Inspiră-te și vezi ce elemente noi poți aduce, astfel încât site-ul tău să fie mai organizat, dar și mai atractiv pentru vizitatori .

Sfat de luat în seamă: dacă nu te pasionează această strategie, lucrează cu o agenție care te îndrumă concret, fără să îți prinzi urechile în aspecte care îți iau mult timp. Așa poți învăța la îndrumarea experților la fel ca și debra , ca mai apoi să preiei tu proiectul și să îl dezvolți conform viziunii tale .

Optimizarea SEO este o operațiune extrem de complexa și greu de realizat , iar afisarea rezultatelor tine cont de algoritmul motoarelor de cautare. Scopul acestei metode de promovare este ca site-ul tau sa tina cont de algoritmul motoarelor de cautare si sa capete in timp o anumite autoritate in mediul online . În timp acesta va fi afisat in primele rezultate ale cautarilor și va aduce mulți vizitatori pentru afacerea dvs . Desi optimizarea dureaza mai mult timp ( în general câteva luni sau chiar câțiva ani ) , rezultatele vor continua sa apara si in momentul in care nu veti mai investi bani în optimizarea seo .

Crearea de conținut pe blog

Blogging-ul a devenit  o metoda eficienta de promovare online datorita costurilor, care practic nu exista, si a modului in care articolele atrag publicul tinta. In functie de nisa magazinului tau online poti crea continut atractiv cum ar fi conținutul publicat pe Andra blog sau alt tip de conținut postat pe Denise blog cu subiecte pe placul audientei tale si astfel atragi zeci de utilizatori noi pe site.

Dincolo de faptul că blogul este un instrument eficient de SEO care poate aduce foarte mulți vizitatori pentru afacerea dumneavoastră . Acesta contibuie și la informarea și educarea publicului-țintă pe diferite subiecte, legate, firește, de activitatea businessului tău:

  • în cazul în care oferi produse/ servicii cu valoare mai mare sau cu un grad de complexitate mai mare.
    • de ex: vânzare de electrocasnice, servicii foto cabină, consultanță, programare, utilaje și echipamente industriale, medicale, etc…
  • în cazul în care vinzi servicii sau produse cu nevoi recurente.
    • de ex: haine, pantofi, mâncare de tot felul, excursii, evenimente…

Iată două exemple de postări binevenite pe blogul unui magazin online:

  • ghiduri (dacă vinzi mobilă pentru birou, poți să creezi un ghid de amenajare a biroului de-acasă, în cadrul căruia să integrezi și produse relevante din catalog);
  • povestea brandului și/sau povestea ta ca antreprenor – în felul acesta, ești autentic(ă), iar oamenii apreciază autenticitatea și sunt mai dispuși să cumpere un produs în spatele căruia există un om cu o poveste și/sau un brand cu o poveste credibilă.

Sfat de luat în seamă: Poți converti mult mai bine dacă informezi publicul tău despre cum anume funcționează o anumită mașină sau echipament , sau care este diferența între un telefon mobil și alte 15 noi modele de telefoane apărute pe piață . Fi primul care oferă informații exclusive și utile și fă-te cunoscut prin profesionalism, cunoștințe, recunoașterea părții subiective.

Campaniile publicitare

Construirea unei campanii publicitare necesită ceva experiență, așa că îți recomandăm să apelezi la serviciile oferite de o agenție seo care răspund nevoilor tale: de pildă, dacă vrei să mizezi mai degrabă pe publicitatea online, atunci ar fi bine să colaborezi cu o agenție de digital, care are experiență în această sferă.

Plata pe click (pay per click) pentru promovare iti permite sa platesti doar atunci cand cineva apasa pe anunțuri promovate si ajunge pe site. Totusi, odata ajunsi pe site, este treaba ta sa ii faci sa converteasca prin prezentarea produselor intr-un mod cat mai atractiv si bineinteles optimizarea vitezei de incarcare care depinde foarte mult de setările pe server si un design responsive pentru toate dispozitivele.

Atunci când alegi agenția cu care colaborezi, asigură-te că rezonați. În acest sens, cercetează-i portofoliul, pentru a-i descoperi stilul, modul de abordare, clienții/ nișele în care are experiență.

Campania poate să fie în investiția unui video , campanii cu influenceri, organizarea unui concurs, reclama pe radio, sau televizor. Sunt un șir de evenimente ce cresc notorietatea și au în vedere obiectivele propuse inițial: mai multe vânzări, awareness sau recunoaștere a mărcii și brandului .

Sfat de luat în seamă: Campaniile legate de un eveniment sau sezon, cu termen limitat, au întotdeauna impact, deoarece vin în întâmpinarea nevoilor consumatorilor. O mamă care caută rechizite pentru școală este deschisă să ofere atenție vizavi de ceea ce oferi. Folosește-te de sezon pentru a lansa produse noi / un brand nou.  Nu uita să retargetezi oamenii care ți-au vizitat site-ul în ultimele 6 luni.

Promovarea prin oferirea de pachete de produse

Pachetele de produse cu prețuri avantajoase au un impact psihologic pozitiv asupra unor clienți: dacă acestora li se oferă ocazia de a se bucura de două sau mai multe produse de interes la un preț prietenos, vor fi mai tentați să le cumpere.

Chiar si inainte de aparitia magazinelor online, business-urile foloseau promotiile pentru a atrage clientii si a creste numarul vanzarilor. Strategia functioneaza la fel de bine si online. Daca oferi o reducere de pret sau o promotie cu oferte premium , atunci poti atrage sute de noi clienti, pentru ca oamenii raspund extrem de bine la acesta strategie.

Poți oferi și discount-uri la cantitate, sau poți oferi produse la abonament.

Sfat de luat în seamă

Sigur, asta înseamnă să incluzi în pachet produse care au legătură unele cu celelalte – de pildă, dacă ai o librărie online, poți să creezi pachete de două sau trei cărți de la aceeași editură/ din același gen, pentru că așa știi sigur că potențialii cumpărători și le vor dori pe toate. În caz contrar, șansele de vânzare a pachetelor scad considerabil.

Organizarea de concursuri

Poate fi vorba despre concursuri organizate direct pe site-ul magazinului sau despre giveaway-uri pe rețelele de socializare, care te ajută să-ți extinzi publicul-țintă și, astfel, să-ți crești șansele de a vinde.

Poți organiza concursurile pe cont propriu sau în parteneriat cu alte magazine online, din nișe similare cu cea în care activezi tu. De exemplu, dacă vinzi pijamale din materiale naturale sau articole de modă , poți organiza un concurs alături de un brand care vinde lenjerie de pat – tot din materiale naturale -, și poți oferi drept premiu un set alcătuit dintr-o pijama și o lenjerie de pat.

Fiecare persoană care participă la un concurs devine practic un agent de vânzări pentru că transmite informația mai departe către pisy , prin share-uri, like-uri și comment-uri.

Sfat de luat în seamă:

Un concurs organizat în colaborare cu un alt brand este win-win, în sensul că ambele magazine își pot extinde targetul și crește vizibilitatea.

Campaniile de tip Flash Sale

Campaniile de tip Flash Sale sunt o metodă eficientă de promovare în fața clienților interesați de reduceri, astfel că ele sunt potrivite mai degrabă doar pentru anumite tipuri de magazine online. Dacă vinzi produse handmade de lux și te adresezi unui target elitist, s-ar putea să nu fie neapărat o idee inspirată să organizezi campanii de tip Flash Sale.

În acest context, este foarte important să înțelegi obiceiurile de cumpărare și, în general, stilul de viață ale publicului căruia i te adresezi.

Poți să atragi clienții existenți sau noi prin produse populare sau poți să scazi stocul unor produse mai puțin populare. Nu organiza Flash Sales des, altfel nu vor avea același impact. Promoveaza campania Flash Sale printr-un hello bar cu numaratoare inversa, afisat pe site pe o perioada de maxim 3 zile.

Sfat de luat în seamă

În orice caz, sfatul nostru este să eviți să organizezi campanii de tip Flash Sale prea des. Le poți stabili cu anumite ocazii: de exemplu, cu ocazia lansării unui nou produs, caz în care cei care îl precomandă beneficiază de discount și, eventual, de un beneficiu extra (cum ar fi livrarea gratuită).

Campanii info Messages de tip RCS – marketing prin mesaje text

Serviciile RCS (Rich Communication Services) sunt o tehnologie de comunicații cu adevărat interesantă, relativ nouă. Aceasta se află în curs de dezvoltare, fiind pregătită să înlocuiască mesageria tradițională SMS marketing , dar și MMS-urile. Această tehnologie are în vedere marketingul prin mesaje text.

Ai posibilitatea de a trimite fișiere mari, imagini sau videoclipuri, de până la 10 MB. Toate aceste funcții nu sunt disponibile cu SMS-urile standard.

Poți crea până la 5 imagini cu titluri, descrieri scurte și link-uri către landing-page-uri de vânzare, ce se vor derula ca un carusel în sms-ul abonaților.

Sfat de luat în seamă

Colaborează cu un bun copywritter și cu un grafician și testează obligatoriu noua tehnologie utilizată .

Folosirea recenziilor scrise de clienți 

Crearea pe site a unei pagini dedicate testimonialelor pe site-ul romyna  întărește încrederea potențialilor clienți, care îți accesează site-ul pentru prima dată și vor să descopere ce experiențe de cumpărare au avut alte persoane care au comandat de la tine. 73% dintre cumpărătorii online din România, caută in mod activ review-uri înainte de a plasa o comandă!

Un sistem de recomandari de la donatela reprezinta o modalitate exceptionala de a va promova produsele. Recomandarile venite din partea cunoscutilor reprezinta cea mai convingatoare modalitate de a determina un utilizator sa achizitioneze produsul sau serviciul dumneavoastra.

Aceasta strategie de promovare consta in doua etape respectiv invitarea propriu-zisa a utilizatorului spre achizitie in baza unei recomandari iar etapa a doua este motivarea acestuia in efectuarea achizitiei.

Implementarea unui sistem de recomandari in cadrul strategiei de promovare a companiei dumneavoastra reprezinta o solutie ideala pentru orice afacere .

  • Folosește testimoniale în prima pagină din site.
  • Realizează o pagină dedicată opiniilor clienților, unde să trimiți clienții indeciși care lasă produse în coș.
  • Folosește pe paginile produselor capturi cu comentarii pozitive de pe Facebook.
  • Folosește recenzii video cu unboxing de la clienți pe paginile produselor sau pe prima pagină a siteului.

Sfat de luat în seamă

Pune accent pe recomandări și solicită un review la câteva zile după ce clientul a primit produsul. Integrările realizate cu diverse platforme prin care utilizatorii pot fi recompensați pentru recomandările efectuate este o soluție ce dă rezultate.

Implementează un program cu beneficii pentru clienții ambasadori: oferă acces în premieră și exclusivitate la anumite produse.

Alte idei, numai bune de implementat:

  • Oferă transport gratuit și retur gratuit pentru cei care vin din campania de email sau din newsletter
  • Oferă un cod de reducere pentru cei la prima cumpărare, sau pentru cei fideli care anu au mai cumpărat de mult
  • Oferă un beneficiu special pentru cei din grupul tău de Facebook care te recomandă: manichiură la un salon cu produsele de pe site-ul tău
  • Oferă afiliaților un discount special pe care să îl promoveze, cu mențiunea că poate să le crească numărul de vânzări.

Concluzie finală

Indiferent ce produse vinzi sau ce metodă de promovare alegi să folosești , cu un singur lucru vreau să rămâi: fie că folosești blogul, o reclamă plătită sau produsul pentru a atrage clienți, uită de produsul tău și întreabă-te care este utilitatea acestuia și ce problemă îi rezolvi clientului sau cumpărătorului .

Pe langa expunerea foarte buna oferita de serviciile de promovare online catre potentialii clienti veti mai putea readuce pe website clienti care nu au achizitionat inca de la dumneavoastra. Astfel prin afisarea reclamelor de retargeting veti readuce un procent semnificativ de utilizatori stimuland astfel achizitiile.

Statisticile și experiența acumulată ne arata ca un numar foarte mare de persoane au ezitari inaintea achizitionarii inițiale a unui produs. Un element important in strategia perioadelor limita, promotii sau lichidari de stocuri este de a determina clientul sa achizitioneze produse sau servicii in conditii avantajoase . Astfel acesta nu va mai sta pe ganduri atunci cand va identifica intr-o reclama afisata în canalele media un pret promotional, o perioada limita sau chiar o lichidare de stoc anuntata. Prin campanii de retargeting aveti sansa de a readuce pe website clienti vanzand instant produsele sau serviciile dumneavoastră !

De Buby